W branży gastronomicznej istnieje wiele norm i restrykcji, na które muszą obowiązkowo zwrócić uwagę przyszli właściciele. Wśród nich wyróżnia się przede wszystkim zgodność z wymogami sanepidu, ale także odpowiedni wybór urządzenia do rejestrowania sprzedaży. Dodatkowo w ostatnim czasie wprowadzono obowiązkowe kasy fiskalne online w gastronomii, które również wiążą się z kilkoma zmianami.

GASTRONOMIA - W JAKIE URZĄDZENIA POWINIENEŚ SIĘ WYPOSAŻYĆ PROWADZĄC BIZNES GASTRO?


Jakie urządzenia są wymagane w gastronomii?

Obowiązek ewidencjonowania sprzedaży na rzecz osób prywatnych w branży gastronomicznej wprowadzony został 31 grudnia 2020 – po przesunięciu z lipca 2020 roku. W związku z tym przedsiębiorcy zobowiązani zostali do wymiany lub zakupu kas fiskalnych online zarówno w przypadku stałego, jak i sezonowego świadczenia usług w obszarze żywienia.

Aby prowadzić przedsiębiorstwo zgodnie z obowiązującymi normami i prawami warto wyposażyć się w niezbędne urządzenia wysokiej jakości. Wielu właścicieli może stać przed dylematem dotyczącym wyboru kasy rejestrującej — czy bardziej się opłaca kasa fiskalna online, czy drukarka fiskalna online?

Który rodzaj kasy rejestrującej będzie lepszy?

Klasyczne kasy fiskalne online dostępne są w atrakcyjnej cenie, która z pewnością stanowi sporą zaletę dla nowych przedsiębiorców. Jednakże wiążą się z wieloma ograniczeniami — np. w obszarze dodatkowych funkcji i udogodnień. Ich brak może się okazać problematyczny bez względu na wielkość lokalu lub punktu sprzedaży. W takim przypadku drukarki rejestrujące online oferują dodatkowe możliwości — znacząco podnosząc komfort pracy!

Jakie funkcje powinny mieć urządzenia w biznesie gastro?

Jeśli mamy do czynienia z obiektami takimi jak np. restauracja, niezbędna będzie funkcja obsługi kilku paragonów jednocześnie. Dzięki temu kelner obsługujący klientów bez zbędnych problemów może dodawać nowe pozycje do istniejącego już rachunku, przechodzić do obsługi następnego klienta — utrzymując ciągle otwarty paragon.

Aktualnie coraz częściej klienci korzystają z możliwości podzielenia paragonu tak, aby każdy mógł zapłacić za siebie. Tego typu ułatwienie z pewnością docenią klienci również z tego powodu, że dzielony rachunek można uregulować różnymi metodami płatności.

Dla właściciela lokalu gastronomicznego dużym ułatwieniem będzie opcja rozliczenia stanu gotówki i rozliczenia zmiany. Warto również zwrócić uwagę na to, aby urządzenie fiskalne z łatwością wydawało fakturę. Nowoczesne drukarki fiskalne lub kasoterminale wyposażone zostały w możliwość wystawienia faktury wyłącznie na bazie numeru NIP klienta, co w przypadku zwykłych kas fiskalnych nie jest możliwe.

Jeśli chcesz uzyskać więcej informacji na temat urządzeń wymaganych lub przydatnych w biznesie gastronomicznym — zapraszamy do kontaktu telefonicznego pod numerem 91 43 22 001 oraz adresem mailowym kasy@ekspert.biz.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder